MODULE ORTHOMOLECULAIRE VOEDING & KRUIDEN

Gezonde voeding is één van de voornaamste pijlers van de complementaire gezondheidszorg. “Maak van uw voedsel uw medicijn” zei de beroemde Griekse arts Hippocrates reeds rond het jaar 400 v.Chr. 

Voor het volgen van de module othomoleculaire schrijf je in voor volgende afzonderlijke cursussen:

ANATOMIE EN FYSIOLOGIE VAN HET SPIJSVERTERINGSSTELSEL

In deze inleidende les overlopen we de anatomie en fysiologie van het menselijk spijsverteringsstelsel. Inzicht in de werking van dit systeem is noodzakelijk om de lessen voedingsleer goed te kunnen begrijpen. Deze lesdag vormt zowel een les van het vak anatomie/fysiologie als de eerste lesdag van het vak natuurvoedingsleer 

STUDIE DER VOEDINGSSTOFFEN (INHOUDSSTOFFEN)

Er wordt hier dieper ingegaan op het belang, de functie, de eigenschappen, de dagelijkse behoefte, de beste natuurlijke bronnen, de symptomen bij tekorten, ... van de voornaamste voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, sporenelementen, enzymen, essentiële vetzuren, essentiële aminozuren, ...) zodat men weet waarom bepaalde voedingsmiddelen de gezondheid bevorderen. Ook de theorie over vrije radicalen en anti-oxidanten komt aan bod. 

TOEGEPASTE VOEDINGSLEER

In de toegepaste voedingsleer worden specieke diëten besproken, ter versterking van een aantal organen of orgaansystemen:

  • Het maag–darm dieet
  • Het lever–gal–pancreasdieet
  • Natuurvoeding bij zwaarlijvigheid
  • Natuurvoeding bij suikerziekte
  • Natuurvoeding bij hart- en vaatziekten
  • Natuurvoeding bij nieraandoeningen
  • Natuurvoeding bij prostaatklachten
  • Natuurvoeding bij huidziekten
  • Natuurvoeding bij allergieën
  • Natuurvoeding ter versterking van het zenuwstelsel •... 

SUIKERS EN ZOETSTOFFEN

  • Natuurlijke zoetmiddelen:
    • Indeling en bronnen
    • De glycemische index
    • Gerafineerde suikers (wat? welke? welke nadelen?)
    • Ongerafineerde suikers (wat? welke? welke voordelen?) 
  • Semi-synthetische zoetstoffen:
    • Omschrijving
    • Soorten
    • Nadelen en bijwerkingen 
  • Synthetische zoetstoffen:
    • Omschrijving
    • Soorten
    • Bijwerkingen en toxiciteit 
  • Diversen:
    • Stevia (eigenschappen en gebruik, wettelijkheid, toxiciteit, ...)
    • Glycyrrhizine; Thaumatine; Tagatose; Brazzeïne; Lo Han Guo; ... 
  • Diabetes en zoetmiddelen
  • Overgewicht en zoetmiddelen 

NATUURLIJKE VOEDINGSSUPPLEMENTEN

Hier gaan we in op de werking en de toepassingen van een aantal zeer nuttige hulpmiddelen voor het herstel of het behoud van de gezondheid, zoals:

  • Pro-biotica en pre-biotica
  • Algen (spirulina/chlorella)
  • Koninginnebrij
  • Stuifmeelpollen
  • Propolis
  • Glucosamine en chondroïtinesulfaten • Enzymen
  • Soja-isoflavonen
  • Lecithine
  • Melkwei (Molkosan)
  • Kombucha
  • Biergist
  • MSM
  • ... 

KENNISMAKING MET BEKENDE VOEDINGSSYSTEMEN

Naast de natuurvoeding bestaan er nog vele andere voedingssystemen, waarvan de meest bekende hier onder de loupe genomen worden. Telkens zullen de voor- en nadelen van deze systemen worden toegelicht. De systemen die aan bod komen zijn o.a.:

  • Voedingssystemen
    Vegetarisme / veganisme / macrobiotiek / het bloedgroependieet ....
  • Vermageringsdiëten
    Caloriebeperkend dieet / GI-dieet / Atkinsdieet / Fit for life...
  • Therapeutische diëten
    Cholesterolbeperkend dieet / glutenvrij dieet / lactosevrij dieet / natriumarmdieet /Het ketogeen dieet / Het Moermandieet / ...

NATUURVOEDINGSLEER

Hier worden achtereenvolgens de belangrijkste items uit de natuurvoedingsleer behandeld:

  • De analytische waarde
  • De juiste voedselkeuze
  • Het zuur – basen evenwicht
  • Het belang van rauwkost en bio-energie
  • De voedselcombinaties 

KRUIDENLEER

De mens benut al sinds onheuglijke tijden de gezondheidsbevorderende krachten van talrijke planten. Ondanks de vooruitgang van de chemie en de farmaceutische industrie hebben kruiden door de jaren heen niets aan betekenis verloren. De natuur is de grootste en meest volmaakte apotheek op aarde en zoals het spreekwoord zegt: "voor elke kwaal is een kruid gewassen". In deze cursus worden we volledig ingewijd in de geheimen der kruiden.
Korte inhoud van de cursus kruidenleer: 

  • Definitie - Afbakening terrein - Plaats fytotherapie t.o.v. andere complementaire geneeswijzen - Het KB kruiden van 27/8/97.
  • Beknopte geschiedenis met o.a. belangrijke kruidendeskundigen (Dodoens, von Bingen, Culpeper, ...); de evolutie van empirie over fytochemie naar de moderne fytotherapie.
  • Kruideninhoudsstoffen: bespreken van de belangrijkste groepen inhoudsstoffen die in kruiden worden teruggevonden en de werkzaamheid ervan verklaren (o.a. bitterstoffen, looistoffen, avonoïden, slijmstoffen, ...)
  • Verwerkingsvormen : infusie, afkooksel, tinctuur, vloeibaar extract, droogextract, nebulisaat, kruidenpoeder, kruidensap, - siroop en - pap, kruidenolie, etherische olie, hydrolaat, glycerinemaceraat, spiritueuze maceraties, medicinale azijn, kruidenzalf, - crème en –balsem; aanwendingsvormen en gebruikte delen van een plant.
  • Bespreken van de belangrijkste kruiden in de complementaire praktijk : harten bloedvaten, huid, hormonaal/endocrien, ogen, spieren/gewrichten/ bindweefsel, spijsvertering/lever, urinewegen/ prostaat/bloedzuivering, weerstand/luchtwegen, zenuwstelsel 

Na afronding van elke cursus kun je een aanwezigheidsattest downloaden; na afronding van de gehele module orthomoleculaire voeding kun je een getuigschrift bekomen.

Data en prijzen

© Copyright 2017 De Levensschool - Alle rechten voorbehouden - Website door RSJ Media